Anmeldelse: Magisk Mads Mathias med Orkester
af Nicolaj Dam og Tobias Dahl Nielsen


Koncert 1. dec. 2011 - Mads Mathias: vokal, Peter Rosendal: klaver, Regin Fuhlendorf: guitar, Jesper Løvdal og Michael Blicher: sax, Bjørn Ringkjøbing og Gerard Presencer: Trompet, Peter Jensen: trombone, Morten Ankarfeldt: bas, Espen Laub Von Lillienskjold: trommer
Arrangør: Giant Steps (www.giantsteps.dk)
Spillested: Arne B, Svendborg
Torsdag den første december kunne man, hvis man ellers var villig til at gå glip af “Ludvig og Julemanden” på TV 2, opleve en fænomenal gang jazz på ‘Arne B’ i Svendborg.

Scenen var bogstaveligt talt proppet med talent - og det i en sådan grad, at man måtte udvide den med en omvendt ølkasse for at få plads til alle. Denne aften talte orkesteret blandt andre Gerard Presencer, der fire gange har modtaget hæder som ‘bedste trompetist’ i British Music Awards, og på trombone Peter Jensen - som netop er blevet nomineret til en Grammy for bedste arrangør. Peter Jensen havde naturligvis også stået for aftenens arrangementer af Mads Mathias’ sange. Arrangementerne var bigband-prægede, afvekslende - og godt afstemte. Man hørte hverken for meget eller for lidt til de fem blæsere, som tilføjede sangene en gevaldig dynamik. Dette blev kun forstærket af, at man havde valgt at klare sig med en mindre besætning på enkelte numre.

Mere end en syngende saxofonist
Sange som “The man in the moon” og “Free falling” bragte klare mindelser til crooner/jazz ala Sinatra, men føltes alligevel nyskabende. Mads Mathias benytter sig af en interessant rytmik og kreativ melodiføring i sine sange. Samtidig er tekstuniverset fyldt af humor og stemning - uden på noget tidspunkt at virke uærligt.

Mads Mathias selv var veloplagt, og introducerede sangene på en meget humørfyldt og levende facon. Sangstemmen var sprød og fuld af personlighed - og der var vist ingen der lagde mærke til at Mads Mathias “i virkeligheden” er saxofonist. I sange som “Fool for love”, en af flere om parforholdets vanskeligheder, brillerede Mads Mathias som en fortællende sanger med stor indlevelse.

Tæt sammenspil
Levende var musikken så sandelig også. Orkestret demonstrerede sammenspilsevner af allehøjeste kaliber. Trommeslager Espen Laub og bassist Morten Ankarfeldt var et musikalsk og stemningsmæssigt kraftværk. Sjældent har man oplevet musikere med bedre energi - og det smittede. Pianist Peter Rosendahl fangede skarpt sine medspilleres musikalske ideer, og tilføjede som solist ekstra ‘New Orleans’-fornemmelse til lydbilledet.

Aftenens performance var ufatteligt tight over hele linien. Man fornemmede en meget stærkt kommunikation orkestermedlemmerne imellem. Selvom musikken kunne skifte radikalt karakter i løbet af det enkelte nummer, så virkede det altid som naturlig fremdrift.

En oplevelse
Mads Mathias leverede både nostalgi og originalitet. Samtidig formåede orkesteret hele tiden at overraske. Det ene øjeblik var man vidne til en jazz-eksplosion på scenen, det næste til et flerstemmigt fløjte-kor.

Rent ud sagt var vi mundlamme oven på denne koncertoplevelse, som i virkeligheden er svær at beskrive. I sidste ende gøres det måske bedst ved at stjæle en linie fra sangerens egen mund: “The place was packed, They loved your act.” - for ja, det gjorde vi!